Zoon of dochter op kot? Zijn alle verzekeringen in orde?

Verzekeringen op kot

Je zoon of dochter heeft net een leuk studentenkot gevonden? Of is volop bezig met de voorbereidingen voor een Erasmusavontuur in het buitenland? Vergeet dan ook zeker de verzekeringen niet. Of ze nu in het binnen- of buitenland studeren, kotstudenten beginnen best goed verzekerd aan het kotleven.

Hoe ben je goed verzekerd als kotstudent?

Welke verzekeringen heb je nodig voor het studentenkot van je zoon of dochter? En welke beschermen je kind als kotstudent? Ga in geval van twijfel zeker eens langs bij je vertrouwde Plus++makelaar. Hij kan jou precies vertellen wat jouw verzekeringen allemaal al dekken en welke verzekeringen je eventueel nog nodig hebt.

Familiale verzekering voor schade aan derden

Je zoon ontdekt zijn nieuwe studentenstad met de fiets en rijdt per ongeluk iemand aan? Je dochter organiseert een studieavond en morst haar flesje frisdrank op de laptop van haar vriendin? Je kind verblijft op een gemeubeld kot in Italië en laat per ongeluk de spiegel vallen? Een ongeluk gebeurt soms sneller dan je denkt. Wat doe je dan?

Wanneer je studerende zoon of dochter lichamelijke of materiële schade berokkent aan anderen, wordt hij of zij gedekt door de familiale verzekering van de ouders. Dat op voorwaarde dat het kind nog op jouw adres gedomicilieerd is. Door je zoon of dochter op te nemen in jouw familiale verzekering zit je dus al safe voor schade aan derden.

Ongevallen op kot: bescherming via ongevallenverzekering

Wil je ervoor zorgen dat je kotstudent zich nog veiliger voelt? Bescherm hem of haar dan ook tegen ongevallen. Een ongevallenverzekering dekt de lichamelijke schade bij ongevallen die thuis plaatsvinden, in de tuin, onderweg, …en op kot!  Heb je al een ongevallenverzekering? Check dan zeker bij jouw makelaar of je studerende kinderen al gedekt zijn.

Brandverzekering vereist voor een kot?

Een huurder is altijd aansprakelijk voor brand- en waterschade, tenzij hij bewijst dat de brand buiten zijn schuld is ontstaan (bijvoorbeeld een kortsluiting door een verouderde elektriciteitsinstallatie). Daarom moet je als huurder verplicht een brandverzekering hebben.

Zolang de kotstudent nog op jouw adres ingeschreven staat, kan een kot ook gedekt worden door je brandverzekering. Opgelet: een kot wordt niet standaard in je brandverzekering opgenomen.

  • Controleer goed wat jouw brandverzekering precies dekt en vraag indien nodig voor het kot van je zoon of dochter een uitbreiding aan.
  • Vraag ook zeker na of de dekking wereldwijd is zodat ook jouw Erasmusstudent met een gerust hart kan vertrekken.

Kot verzekeren voor diefstal en vandalisme

Bovenop je brandverzekering is het slim om je als kotstudent ook te verzekeren voor diefstal en vandalisme. Die optionele verzekering dekt de schade die veroorzaakt werd door een inbraak en verzekert jouw inboedel tegen diefstal. Het is dus zeker ook de moeite waard om dit eens te bekijken voor jouw kotstudent.

Onze verzekering dekt het kot van mijn kind niet. Wat nu?

  • Het kot is niet gedekt en er is geen uitbreiding mogelijk in jouw bestaande brandverzekering?

Dan moet de kotstudent zelf een brandverzekering nemen, als huurder van het kot. Jouw kind is dan beschermd wanneer het gebouw waarin het kot zich bevindt of de inhoud van het kot materiële en/of lichamelijke schade veroorzaakt aan derden (buren, voorbijgangers, geparkeerde wagens voor de deur, …).

  • De eigenaar van het kot bepaalt als verhuurder in het huurcontract dat jouw kind, de huurder, een meerkost moet betalen voor de verzekering.

Dat wil zeggen dat de kotstudent geen eigen verzekering voor het kot meer moet nemen. Opgelet: zorg er in dit geval wel voor dat je zoon of dochter een verzekering heeft voor zijn aansprakelijkheid voor schade aan derden (andere kotbewoners, buren, …), eventueel via een familiale verzekering. Want die schade is niet gedekt door de verzekering van de verhuurder.

Bron: Baloise

Deel dit met uw vrienden

Contacteer ons