Buurman Antwerpen is een werkplaats en winkel voor hergebruik van materialen. Wat ooit afval was krijgt daar een tweede leven. Het is de bijdrage van Eva en Minne, twee jonge Antwerpse architecten, aan een duurzame wereld.
In de winkel zijn allerlei unieke (bouw)materialen te koop die eerder afval- of restmateriaal waren. Maar Buurman is nog zoveel meer: het is tevens een openbare werkplaats en je kan er terecht voor workshops of een originele teambuilding.
Louis: ik zie hout, hout, hout. Wat doen jullie?
Minne Warmenbol: We creëerden een materialenhal met gerecupereerd hout als belangrijkste ingrediënt. Er wordt helaas weinig hout gerecupereerd. Wat wij doen is hout opnieuw inzetten, hergebruiken.
Louis: Ik zie veel houten platen. Van hout dat verpulverd is? Of hoe moet ik dit begrijpen?
Minne: Dit zijn platen die perfect nieuw zijn maar de producent heeft van een grote plaat maar een deel nodig, dus zaagt hij er steeds 50 cm af. Dat restant belandde tot voor kort in de container. Ondertussen hebben wij met de producent een afspraak om deze resten op te halen.
Louis: Wie zijn de klanten?
Minne: Heel divers. Een mevrouw om de hoek die elke week met haar fiets een paar platen komt halen, schrijnwerkers die met gerecupereerd hout werken, doe het zelvers die verbouwen, mensen die thuis graag iets creëren of hun eigen meubeltjes in elkaar timmeren…
Louis: Ook boomstammen vind ik hier terug
Minne: Dit zijn boomdelen van Antwerps stadshout, van de platanen die langs de Leien stonden. Dit is een voorbeeld van het hout dat in onze hal beschikbaar zal zijn. Langs de Gedempte Zuiderdokken werden deze winter 62 bomen geveld. Aanvankelijk was het plan die in Frankrijk te verbranden voor biomassa. Nu redden wij een deel van die bomen; we laten ze in planken verzagen via een sociaal project bij Natuurpunt en dit is het resultaat. Wij werken graag en vaak samen met de sociale economie. Omdat circulaire en sociale economie hand in hand gaan.
Louis: Ik kan die planken kopen of bewerken bij Buurman?
Minne: Deze stapel planken zijn bestemd voor de mensen die ons steunden bij onze succesvolle growfundingcampagne. Wie ons steunde heeft recht op een incentive naar keuze, bvb. één van de ze planken. Binnenkort komen onze sponsors hun plank hier bewerken, met onze tools.
Louis: Kan ik hier dan ook zelf iets maken?
Minne: Inderdaad, we hebben een pool van mensen die onze werkplaats runnen en workshops en cursussen geven. Daar zijn mensen die bij manier van spreken nog nooit een schroevendraaier in hun handen hadden ook zeer welkom, we geven cursussen voor verschillende niveau’s.
Louis: de Buurman locatie heeft een bijzonder historiek begrijp ik,
Minne: Inderdaad, tot een paar jaar geleden was dit een paardenslachthuis. Toen we de sleutel kregen, hing het hier nog vol met vleeshaken. We demonteerden die en wilden er uiteraard iets mee doen, Buurman zijnde en dus gebruiken we de haken nu om er planken op te leggen.
Louis: Jullie gaan dus resoluut voor circulair en duurzaam. Wat maakt dat je hiervoor kiest?
Minne: Het idee was er al langer, maar de concrete invulling heeft heel wat tijd en denkwerk gevraagd. Tot we op een gegeven moment in contact kwamen met Buurman in Rotterdam en daar gingen kijken. Daar vielen alle puzzelstukjes in elkaar en wisten we: dit is het, hier gaan we voor.
Louis: Van waar komt die passie voor hout Minne?
Minne: Hout komt van bomen, bomen zijn natuur en ik heb veel liefde voor natuur. Voeg daar dan het besef aan toe dat we veel te veel, nog bruikbare materialen dumpen. Bij de inrichting van mijn kot, was de Kringwinkel al mijn belangrijkste inspiratiebron. Het moet niet nieuw zijn om goed te zijn. Het plezier van iets op de kop te tikken omdat het er tof uitziet, dat naar je hand zetten en zo je persoonlijkheid uitdrukken. Het zat dus van jongs af aan in mijn bloed.
Louis: En dan zet je de stap, uit het niets, zonder klanten, enkel met een inspirerend voorbeeld uit Nederland. Met 2 jonge kinderen en een partner.
Minne: Als je niets durft, geraak je ook nergens. En we hebben onze achtergrond als architect mee. Je leert oplossingsgericht te denken, je kent de structuren van de bouwsector en zowel Eva als ikzelf bouwden ondertussen een stevig netwerk uit. Ik maakte vroeger ook al meubeltjes en wist dat er bij elke vorm van houtbewerking een grote afvalstroom is. Containers vol met overtollig hout, waar men niet mee bezig is omdat het niet de corebusiness is.
Louis: Ik begrijp dat hier ook een aantal vrijwilligers aan de slag zijn.
Minne: Inderdaad, nogal wat mensen vinden het fijn om naast hun gewone job eens een dag met de handen te werken. Dat doen Eva en ik trouwens ook graag. Helaas gaat een groot deel van onze tijd momenteel naar de organisatie, het uitbouwen van het netwerk en het aanpakken van tal van praktische aspecten. Dus zijn onze vrijwilligers zeer welkom. Wij leren van hen zij leren van ons.
Louis: Je vertelde me dat een aantal vrijwilligers mensen zijn die het moeilijker hebben om aan werk te komen?
Minne: Klopt. Voor hen is het een tussenstap op weg naar het ‘gewone leven’ met een ‘gewone job’. Door hier een aantal dagen per week te werken, ontdekken deze mensen hoe het voelt om hun veilige en beschermende cocon te verlaten. Zij vinden het heel fijn om uit hun bubbel te kunnen stappen en gaan aan het einde van de dag weg met het gevoel iets gerealiseerd te hebben. Zo bouwen zij aan hun zelfvertrouwen.
Louis: Buiten, in de tuin van Buurman ligt ook nog veel hout merkte ik. Waar komt dat allemaal vandaan?
Minne: Het kan van overal komen, maar dit komt uit de buurt. Eva fietste met haar kinderen naar school en merkte dat er een bankiraiterras werd afgebroken. Ze vraagt wat ze er mee gaan doen. Het antwoord kan je raden: naar het stort. Als je ze ontmantelt zie je pas echt de waarde. Dit zijn balken waar niets aan is, voor veel projecten bruikbaar. Vooral voor de wat grotere buurtprojecten, waarvoor wij met tal van buurtorganisaties samenwerken.
Louis: Welke droom heb je nog Minne?
Minne: Ik hoop vooral dat we van Buurman een warme, circulaire plek kunnen maken. Waar dagelijks mensen over de vloer komen, om iets aan te kopen, voor een workshop of in het kader van een teambuilding. Die een voorbeeld kan zijn voor andere steden in Vlaanderen. Wat zou het mooi zijn als hergebruik de standaard wordt.
Louis: Om af te ronden, wat is je fijnste Buurmanervaring tot nu toe?
Minne: Het samenwerken met vrijwilligers geeft ongelooflijk veel energie. Maar we zijn ook blij wanneer we een bedrijf of organisatie kunnen overtuigen om kritisch naar hun afvalstromen te kijken. Of die stromen dan naar ons komen of niet maakt dan minder uit. Het gevoel iets in beweging gezet te hebben, dat is waar we het voor doen.
Meer weten over Buurman Antwerpen?
Ga eens een kijkje nemen op www.buurmanantwerpen.be .
Of loop eens langs in de materialenhal, Kalverstraat 10, 2060 Antwerpen.
De openingsuren zijn maandag en vrijdag van 10 -16u, zaterdag van 10-13u.